MCQ on Library Classification | MCQ on Library Science | LIS MCQs


MCQ on Library Science or Library and Information Science. MCQ with Answer on Library Classification which is the subject of Library and Information Science or Library Science, 

This Question and Answer is Very important for various University library exams and Competitive exams. Like UGC-NET, KVS, NVS, RSMSSB, DSSSB, & Other Library and Information Science Competitive Exams.

MCQs on Library Classification 


1. Who is known for PMEST?
Ans- S.R.Ranganathan

2. Which scheme of the classification contains relative Index?
Ans- DDC

3. Which Organisation in India is known for classification research?
Ans- DRTC

4. Who is the author of “ Prolegomena to Library Classification”?
Ans- S.R.Ranganathan

5. Which scheme of classification makes use of Main Class?
Ans- CC

6. In which year the first edition of Colon classification was published?
Ans- 1933

7. Who gave the concept of Analytics Synthetic Scheme of Classification?
Ans- S.R.Ranganathan

8. In which country DDC was first, published?
Ans- U.S. (America)

9. Which is the latest edition of Colon classification scheme?
Ans- 7th Edition, 1987

10. Which scheme of Library Classification was invented by C.A Cutter?
Ans- Expensive Classification (1891)

11. The subject classification was developed by?
Ans- J.D.Braown (1906)

12. DDC was first published in?
Ans- 1876

13. Notational System of DDC is?
Ans- pure

14. The third part of Colon a classification describes?
Ans- index

15. Which of the connecting the symbol is not used in CC?
(a) Colon ()
(b) The comma (,)
(c) Arrow (->)
(d) Point (.)
Ans- (c) Arrow


mcq on library science
MCQs on Library Classification 

16. The acronym for five fundamentals categories are?
Ans- PMEST

17. The term “Facet Analysis” was first introduced by?
Ans- S.R.Ranganathan

18. Classification Research Group (CRG) was established at:
Ans- London, UK, 1952

19. Who propounded “APUPA” arrangement for books in the library by the system?
Ans- S.R.Ranganathan

20. The word classification was derived from which Latin word?
Ans- Classic

21. Who is the pioneer of Modern Library classification?
Ans- Melvil Dewey

22. Bibliographic Classification is associated with?
Ans- Billis (1935)

23. Notational System used in U.D.C is?
Ans- Mixed

24. Who has in enunciated “APUPA” pattern?
Ans- S.R.Ranganathan

25. Melvil Dewey was born in?
Ans- (December 10, 1851-December 26, 1931)

26. When there is a relation between two isolates of the facet belonging to the same subject, it is?
Ans- Intra Facet

27. Who has devised U.D.C?
Ans- Henry-la-Fountain

28. The first volume of DDC contains?
Ans- 42 page

29. E is the symbol main class?
Ans- Energy

30. Which Scheme of Classification makes use of the main class?
Ans- CC

31. Expensive Classification was developed by?
Ans- C.A.Cutter

32. The six editions of Colon Classification has?
Ans- 3.Vol.

33. Who gave the concept of five Fundamental Categories?
Ans- S.R.Rangnathen

34. The 19h edition of DDC is in?
Ans- 3.Vol.

35. The 22 h Edition of DDC is in?
Ans- 4.Vol.

36. Which association started a project on MARC-I?
Ans- IFLA

37. DRTC is situated at?
Ans- Banglore

38. Placing closely related books in close proximity are called?
Ans: Agglomeration

39. Melvil Dewey was born in
Ans: Adams centre (USA)

40. Which Organisation in India is known for classification research?
Ans- DRTC

41. Who is the author of  “Prolegomena to Library Classification”?
Ans- S.R.Ranganathan

42. The word classification was derived from which Latin word?
Ans- Classic

43. Who is the pioneer of Modern Library classification?
Ans- Melvil Dewey

44. Bibliographic Classification is associated with?
Ans- Billis (1935)

45. Notational System used in U.D.C is?
Ans- Mixed

46. Placing closely related books in close proximity are called?
Ans: Agglomeration

47. Melvil Dewey was born in?
Ans: Adams centre (USA)

48. Who defined notation as shorthand sign
Ans: E. C. Richardson

49. Phoenix schedules are part of which classification?
Ans: DDC

50. Sear's List of Subject Headings (SLSH) is mainly useful for
Ans: Small and medium libraries

51. In which year DDC 23rd the edition was published?
Ans: 2011

52. The first edition of UDC published in?
Ans: 1905

53. The First edition of DDC Consisted of?
Ans: 44 pages

54. In which edition “Auxiliary table for the area” was first introduced?
Ans: DDC 16

55. The term prenatal cataloguing first used by?
Ans: Dr. S.R.Ranganathan

56. The Dewey Decimal Classification divides human knowledge into?
Ans: 10 basic categories

57. What is Means of "Call Number of a Book",?
(A) Book Number (B) Class Number (C) Collection number (D) All of the above
Ans: (D) All of the above

58. What is the mean of "Accession Number"?
Ans: All of the above Unique The number for a book inside a particular library.

To Know More About Library Science Click on the Link Given Below
1. Library and Society
2. Library Management
3. Library Cataloging
4. Library Classification
5. Information Source
6. MCQs on Library Science
8. Jobs in Library Science
Join Library Science Group for Latest Updates

Thanks for reading the article on MCQ on Library Classification of the subject of Library and Information Science, MCQs Library Science.