Documentation Research and Training Centre (DRTC) Bangalore

Documentation Research and Training Centre (DRTC) is a research center for library and information science/ Library Studies/Ph.D. in Information Science. and allied disciplines at the Indian Statistical Institute, Bangalore India. 

MCQs with Answer on DRTC in Library Science. DRTC Bangalore full form, Established, Headquarters, etc. 

01. What is the full form of DRTC?

Ans: Documentation Research and Training Center

02. When was the DRTC established?

Ans: April 1962

03. Where is the headquarters of DRTC?

Ans: Bengaluru

04. DRTC is an Indian _____________institute ?

Ans:  Statistics (सांख्यिकी)

Documentation Research and Training Centre

05. DRTC Created for?

Ans: It stands as a center for research and development in Library and Information Fields.

06. Who's established Documentation Research and Training Center (DRTC)?

Ans: Prof. P.C. Mahalanobis at the Indian Statistical Institute and Prof. S. R. Ranganathan (Father of Indian Library). DRTC was established in January 1962 under the auspices of Library and Information Science.

07. What type of program is in DRTC?

Ans: DRTC the program offers a Master in Library and Information Science (MLIS) & P. HD. Programs (Research Fellow for Ph.D.).

08. When was the Golden Jubilee of DRTC celebrated?

Ans: In 2012, the Golden Jubilee of DRTC was celebrated with the International Conference on Trends in Knowledge and Information Dynamics' (ICTK-2012).

09. DRTC has collaborated with which university for a Ph.D. in Information Science?

Ans: University of Trento, Italy. 

Read Also, 

01. Library Award 

02. Depository Library in India 

03. National Book Trust (NBT) of India 

Thanks for reading the article on the Documentation Research and Training Centre (DRTC).