MCQ on Library & Society | Library Science MCQ | Library Science MCQ in English & Hindi


50 MCQ on Library and Information Science. MCQ with Answer on Library Society which is the subject of Library and Information Science or Library Science, This Question and Answer is Very important for various University library exams and Competitive exams. Like UGC-NET, KVS, NVS, RSMSSB, DSSSB, & Other Library and Information Science Competitive Exams.

50 Objective Question and Answer on Library and Society (MCQ on Library Science)


1. The word the library is made of the word (पुस्तकालय शब्द की उत्पत्ति किस शब्द से हुई है)।
Ans- Latin Word ' Liber (लाइबर)

2. The library for the people, of the people and by the people is called (वैसा पुस्तकालय जो जनता के लिए, जनता का और जनता द्वारा संचालित हो कहलाता है)
Ans- Public Library (सार्वजनिक पुस्तकालय)

3. What are the first law of library science (पुस्तकालय विज्ञान के प्रथम सूत्र कौन सा है)?
Ans- Books are for use (पुस्तकें उपयोग के लिए है)

4. What are the five law of library science (पुस्तकालय विज्ञान के पाँच सूत्र कौन-कौन से है)?
Ans- These laws are:

  1. Books are for use (पुस्तकें उपयोग के लिए है)
  2. Every reader his/ her book (प्रत्येक पाठक को उसकी पुस्तक मिले)
  3. Every book its reader (प्रत्येक पुस्तक को उसका पाठक मिले)
  4. Save the time of the reader (पाठक का समय बचाएं)
  5. The library is a growing organism (पुस्तकालय एक वर्धनशील संस्था है)

5. In which law of library science, the concept of child and adult growth has been discussed (पुस्तकालय विज्ञान के किस सूत्र में पुस्तकालय के बाल विकास और युवा विकास की चर्चा की गई है)?
Ans- 5th Law of Library Science - "The library is a growing organism"

6. In which year Delivery of Book Act was passed in India ('डेलीबरी ऑफ बुक्स कानून' किस वर्ष पास हुआ था)?
Ans- 1954 ई. में

7. Who was brought by Sayaji Gaikwad ii for the improvement of the library services in Baroda state (सियाजी गायकवाड द्वितीय द्वारा किसे बदोड़ा राज्य में पुस्तकालय सेवा के विकास के लिए बुलाया गया था)?
Ans- W. Borden (डब्लू. बोर्डन)

8. Library cess in one of the sources of finance for which type of libraries (पुस्तकालय उपकर किस तरह के पुस्तकालय का प्रमुख आय का स्रोत है)?
Ans- Public library (सार्वजनिक पुस्तकालय)

9. Where is the National Library of India situated (भारत का राष्ट्रीय पुस्तकालय कहाँ पर अवस्थित है?
Ans- Kolkata (कोलकाता)

10. What are the main sources of income for public libraries (सार्वजनिक पुस्तकालय का प्रमुख आय का स्रोत है)?
Ans- Library cess (पुस्तकालय उपकर)

MCQ on Library Science
MCQ on Library Science

11. What is the meaning of Resource sharing (संसाधन सहभागिता का अर्थ है)?
a. Sharing of books (पुस्तकों की सहभागिता)
b. Sharing of materials (सामग्रियों की सहभागिता)
c. Sharing of all sources (सभी स्रोतों की सहभागिता)
d. Sharing of all sources, services, and staffs (पुस्तकों तथा सभी स्रोतों एवं कर्मचारियों की सहभागिता)
Ans- (D) sharing of all sources, services tools, and staffs

12. Which of the law emphasizes the need for CD-ROM in Modern library (पुस्तकालय विज्ञान का कौन सा सूत्र CD- ROM की व्याख्या करता है)?
Ans - 5th Law of Library Science - "The library is a growing organism"

13.Which of the field of library science does not allow fresource sharing" (कौन सा क्षेत्र संसाधन सहभागिता की अनुमति नहीं देता है)?
a. Library work (पुस्तकालय कार्य)
b. Library materials (पुस्तकालय सामाग्री)
c. Library sources and services (पुस्तकालय स्रोत एवं सेवा)
d. Library users (पुस्तकालय पाठक/ उपयोगकर्ता)
Ans - (iv) library user (पुस्तकालय पाठक/ उपयोगकर्ता)

14. In which year, Ranganathan's birth centenary was celebrated (किस वर्ष रंगनाथन की जन्म शताब्दी मनाई गई)?
Ans- 1992 में

15. What is the name of the world's largest and oldest library association? (विश्व की सबसे बड़ी और पुरानी लाइब्रेरी संघ है)?
Ans - ALA (अमेरिकन लाइब्रेरी एसोसियेसन)

16. In which place DRTC was established in the year 1962 (किस जगह पर सन 1962 में DRTC (डॉक्युमेंटेशन रिसर्च एंड ट्रेनिंग सेंटर) की स्थापना की गई)?
Ans - Bangalore (बंगलोर)

17. Where is National Medical Library of India (भारत का राष्ट्रीय चिकित्सा पुस्तकालय कहाँ पर अवस्थित है)?
Ans - New Delhi (नई दिल्ली)

18. Who was the prepared " Library Development Plan" for India? 
Ans - डॉ. एस.आर. रंगनाथन (S.R.Rangnathan)

19. Khuda Baksh oriental public library is situated at (खुदाबक्श ओरिएंटल पब्लिक लाइब्रेरी कहाँ अवस्थित है)
Ans- Patna

20. Who was the first librarian of Indian National Library (भारतीय राष्ट्रीय पुस्तकालय के प्रथम लाइब्रेरियन कौन थे।)?
Ans- S. Kesavan (एस.केशवन)

21. Which is the first state-level public library act in India (भारत में प्रथम पुस्तकालय अधिनियम पारित हुआ था?
Ans - Madras, Tamilnadu (मद्रास, तमिलनाडू)

22. In which year Imperial library merged into Catcutta Public Library (किस वर्ष इंपीरियल लाइब्रेरी को कलकत्ता पब्लिक लाइब्रेरी में मिला दिया गया?
Ans -1902

23. Name of the state passed public library act in India (भारत में पुस्तकालय अधिनियम पारित राज्यों की सूची)
Ans-
1) Madras (Tamil Nadu) Public Library Act-- 1948
2) Andhra Pradesh Public Library Act --1960
3) Karnataka (Mysore) Public Library Act --1965
4) Maharashtra Public Library Act -- 1967
5) West Bengal Public Library Act -- 1979
6) Manipur Public Library Act -- 1988
7) Haryana Public Library Act --1989
8) Kerala Public Library Act-- 1989
9) Goa Public Library Act -- 1993
10) Mizoram Public Library Act-- 1993
11) Gujrat Public Library Act-- 2001
12) Orissa Public Library Act-- 2001
13) Uttar Pradesh Public Library Act- 2005
14) Uttrakhand Public Library Act-- 2005
15) Rajasthan Public Library Act-- 2006
16) Pondichery Public Library Act-- 2007
17) Chattisgarh Public Library Act -- 2007
18) Bihar Public Library Act-- 2008
19) Arunachal Pradesh Public Library Act-- 2009

24. When was Dr.S. R. Ranganathan was appointed as a National research professor of Library science (डा.एस.आर.रंगनाथन को कब राष्ट्रीय शोध प्राध्यापक नियुक्त किया गया?)
Ans - 1962

25. Which Indian University first started M.Lib.Sc. & M.Phil courses (सर्वप्रथम एम.लिब. कोर्स किस विश्वविद्यालय द्वारा शुरू किया गया)?
Ans - University of Delhi (दिल्ली विश्वविद्यालय)

26. Which Indian University first started B.Lib.Sc. courses (सर्वप्रथम बी. लिब. कोर्स किस विश्वविद्यालय द्वारा शुरू किया गया)?
Ans - Aligarh Muslim University (अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय)

27. Which Commission recommended 10 % of the total college budget for development of Libraries (किस समिति द्वारा कॉलेज के पूरे बजट का 10 % पुस्तकालय विकास पर खर्च करने का सुझाव दिया था।)
Ans - Kothari committee

28. Where did Dr. S. R. Ranganathan put forth his five laws of library science (किस जगह पर डा ० एस ० आर रंगनाथन ने पुस्तकालय विज्ञान के सूत्र को प्रथम रखा था)?
Ans - Meenakshi college, Annamalainagar

29. Which association tagline is “managing information" (किस संस्था का टैग लाइन " managing information" है)?
Ans - Aslib

30. When was the International Institute of Documentation established (किस वर्ष International institute of Documentation की स्थापना की गई)?
Ans - 1931

31. Which the organization has introduced the concept of "Sister libraries" for children's and young adults reading (किस संस्था द्वारा सिस्टर लाइब्रेरी की अवधारणा का विकास किया गया)?
Ans - IFLA (इफ्ला)

32. In which the year the ISBN (International Standard Book Number) allocation office in India shifted from Kolkatta to Delhi.
Ans -2011

33. In which year International institute of Documentation changed to the International Federation of Documentation? (Foney of the International Institute of Documentation का नाम International federation of Documentation किया गया)?
Ans - 1937

34. Where was the first library noticed in India (भारत में सर्वप्रथम पुस्तकालय कहाँ नोटिस किया गया)?
Ans - Sravasti (सारावस्ती)

35. When was Information Science added to Librarianship (कब पुस्तकालय विज्ञान में सूचना विज्ञान शब्द जोड़ा गया)?
Ans - 1950 में

36. UAP stands for what of the following (यूपीए शब्द का पूरा नाम है)।
Ans - Universal Availability of Publications

37. Resource sharing is a part of (संसाधन सहभागिता अंग है)
Ans - Library cooperation

38. The five laws of Library Science published in the book form in the year (पुस्तकालय विज्ञान के पाँच सूत्र कब पुस्तक रूप में प्रकाशित हुआ)
Ans - 1931 में

39. When was the Amercian Library Assoication established (अमेरिकन लाइब्रेरी एसोसिएसन कब स्थापित हुआ)
Ans -1876

40. When was the Library Association established (लाइब्रेरी एसोसिएसन कब स्थापित हुआ)।
Ans -1877

41. When was Special Libraries Association established (स्पेशल लाइब्रेरी एसोसिएसन कब स्थापित हुआ)
Ans -1909

42. When was “Bihar Public Library and information Act" passed (बिहार पुस्तकालय एवं सूचना अधिनियम कब हुआ)।
Ans -2008

43. Which term was coined by Dr.S.R.Ranganathan for mobile libraries (मोबाइल लाइब्रेरी के बदले डा. रंगनाथन ने कौन सा शब्द दिया)।
Ans - Library on Wheels (चक्के पर पुस्तकालय)

44. The Librarian Day celebrated on (लाइब्रेरियन दिवस मनाया जाता है)।
Ans - 12th 37RT (Birthday Of Dr. S. R. Rangnathan)

45. Forms of Extension service (विस्तार सेवा के स्वरूप है)।
(A) Library Websites
(B) Library Orientation
(C) Bookfair and Exhibition
(D) All
Ans - (D) AII

46. The first library school was started by (प्रथम पुस्तकालय स्कूल की स्थापना किसके द्वारा की गई थी।
Ans - Melvil Dewey (मेल्विल डेवे)

47. Which Indian University first started B.Lib.Sc. courses (सर्वप्रथम बी. लिब. कोर्स किस विश्वविद्यालय द्वारा शुरू किया गया)?
Ans - Aligarh Muslim University (अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालय)

48. Who was brought by Sayaji Gaikwad ii for the improvement of the library services in Baroda state (सियाजी गायकवाड द्वितीय द्वारा किसे बदोड़ा राज्य में पुस्तकालय सेवा के विकास के लिए बुलाया गया था)?
Ans- W. Borden (डब्लू. बोर्डन)

49. What is the first law of library science (पुस्तकालय विज्ञान के first सूत्र कौन है)?
Ans- Books are for use (पुस्तकें उपयोग के लिए है)

50. What is the fourth law of library science (पुस्तकालय विज्ञान के 4th सूत्र कौन है)?
Ans- Save the time of the reader (पाठक का समय बचाएं)


To Know More About Library Science Click on the Link Given Below
1. Library and Society
2. Library Management
3. Library Cataloging
4. Library Classification
5. Information Source
6. MCQs on Library Science
8. Jobs in Library Science
Join Library Science Group for Latest Updates

Thanks for Reading the article on MCQ on Library and Society of the subject of Library and Information Science